Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Drożdżowe gniazdka ze złotą polewą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 100g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 1 jajko
  • 3 żółtka (2 do ciasta, jedno do posmarowania)
  • 100g miękkiego masła
  • 40g drożdży 
  • 150ml letniego mleka
  • 500g mąki
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

Drożdże wymieszać z mlekiem, odstawić na kilka minut. Następnie do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić na miękkie, elastyczne ciasto. Przełożyć ciasto do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia przez około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki (ich ilość zależy od tego, jakiej wielkości gniazdka chcemy wykonać). Każdy kawałek podzielić na trzy części, uformować wałeczki równej długości i zaplatać warkocze. Następnie zlepić końce tak, aby powstały okrągłe gniazdka. Gniazdka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na kilkanaście minut, by ponownie wyrosły. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i wstawić
do piekarnika rozgrzadnego do 180°C. Piec przez około 15 minut.

Nasze porady

Gniazdka udekorować można złotym lukrem. W tym celu należy przygotować:

 

  • 150g Cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 2 łyżki gorącej wody


Cukier puder trzcinowy DIAMANT utrzeć z wodą, aż do powstania złocistego, dość gęstego lukru. Jeśli jest zbyt rzadki dodać więcej cukru i ponownie utrzeć. Polać gniazdka. Gniazdka wykorzystać można jako ozdobę wielkanocnego stołu.

Do góry