Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Mazurki wielkanocne

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

 

na ciasto:

  • 300g mąki
  • 100g masła
  • 100g Cukru pudru DIAMANT
  • 2 jajka

na masę orzechową:

  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów blanszowanych
  • 100g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 50g masła
  • 50ml mleka

na lukier:

  • 100g Cukru pudru DIAMANT na każdy kolor
  • około 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka barwnika naturalnego (np. sok z buraka, szpinaku, kurkuma)
  • płatki migdałów

Wykonanie przepisu

Przygotować ciastka: z mąki, masła, cukru pudru DIAMANT i jajek zagnieść ciasta, jeśli jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Z kartonu lub gotowego szablonu Diamant wyciąć jajka, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, z pomocą szablonu wyciąć jajka z ciasta, ułożyć je na blasze do pieczenia, nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć płaską blaszką. Piec około 15 min w 200 stopniach. Studzić na kratce kuchennej. Na masę: orzechy i migdały drobno zmielić, umieścić w garnuszku z pozostałymi składnikami. Doprowadzić w wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 min. Przestudzić. Masę rozsmarowywać równo na jajkach z ciasta, odstawić do lekkiego zastygnięcia. W tym czasie przygotowywać lukry, ale nie wszystkie naraz, tylko kolejno aby obecnie nie używane nie wysychały. Lukry nakładać do papierowego rękawa (wykonanie papierowego rękawa: https://www.youtube.com/watch?v=Qlm5LQsGhLQ) i dekorować mazurki.

Nasze porady

Tutorial wykonania kolorowych lukrów, barwionych naturalnie: https://www.youtube.com/watch?v=XYBt6-YTWFs

Do góry