Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Śliwkowe crumble

Poleć ten przepis znajomym

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g płatków owsianych
  • 250 g płatków migdałowych
  • 5 łyżek Cukru Białego Diamant
  • 500 g śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • do podania: serek mascarpone

Wykonanie przepisu

Z masła, płatków owsianych i migdałowych oraz 5 łyżek cukru zagniatamy kruszonkę. Masę wstawiamy do lodówki. 

Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i pozbywamy się pestek. Mieszamy je z 4 łyżkami cukru i 1 łyżką cynamonu.

Śliwki przekładamy do 2 foremek do zapiekania. Posypujemy pokruszoną kruszonką i zapiekamy 20 minut w 200 st. 

Serwujemy na ciepło, np. z łyżką serka mascarpone.

Do góry