Śliwkowe crumble
Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 100 g płatków owsianych
- 250 g płatków migdałowych
- 5 łyżek Cukru Białego Diamant
- 500 g śliwek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- do podania: serek mascarpone
Wykonanie przepisu
Z masła, płatków owsianych i migdałowych oraz 5 łyżek cukru zagniatamy kruszonkę. Masę wstawiamy do lodówki.
Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i pozbywamy się pestek. Mieszamy je z 4 łyżkami cukru i 1 łyżką cynamonu.
Śliwki przekładamy do 2 foremek do zapiekania. Posypujemy pokruszoną kruszonką i zapiekamy 20 minut w 200 st.
Serwujemy na ciepło, np. z łyżką serka mascarpone.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.