Żeberka z woka
Składniki
- 15g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
- 1,5kg żeberek
- 4cm imbiru
- 4 pęczki młodego szczypioru (tylko jasne części)
- kieliszek wytrawnego sherry
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- olej do głębokiego smażenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie przepisu
Grubo posiekać imbir i szczypiorek, posypać solą, podzielić na 3 porcje.
Z jednej porcji zmieszanej z sherry przygotować marynatę. Drugą porcję zagotować z dwoma litrami wody, wrzucić pokrojone na kawałki żeberka
i gotować ok. 5 minut. Wyciągnąć i jeszcze gorące zamarynować na ok. 30 minut. Do woka wlać dużo oleju do smażenia, mocno rozgrzać i smażyć żeberka w kilku partiach przez ok. 5 minut
na brązowo-złoty kolor. Wyłożyć na papier i odsączyć. Po smażeniu wylać olej. Do woka wrzucić pozostały imbir
i szczypior, podsmażyć, dodać żeberka i ¾ szklanki bulionu, w którym się gotowały. Zagotować, zmniejszyć ogień. Dodać ciemny sos sojowy i cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara. Wymieszać i gotować potrawę na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż sos zrobi się gęstszy. Pod koniec gotowania dolać olej sezamowy i ocet ryżowy. Przed podaniem żeberka posypać prażonym sezamem.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.