Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Angielskie scones

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 50g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 400g mąki
  • 100g schłodzonego masła
  • pół łyżeczki soli
  • proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • 2 jajka
  • około 200ml mleka

Wykonanie przepisu

Mąkę przesiać, utrzeć z masłem. Wymieszać proszek do pieczenia z szczyptą soli. Do masy dodać cukier puder trzcinowy DIAMANT.
Jajko roztrzepać z mlekiem (około 250 ml). Całośc wymieszać, wyrabiać ręcznie. Ciasto rozwałkować (grubo) i wycinać bułeczki. Przed włożeniem bułeczek scones do piekarnika wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 200ºC, przez ok. 25 minut.

Nasze porady

Podawane wraz z popołudniową herbatą, typowe angielskie scones przekładane są konfiturą oraz gęstą bitą śmietaną.

Aby przygotować dowolną konfiturę zajrzyj na:

http://www.diamant.pl/przepisy/konfitury-i-galaretki-z-cukrem-żelującym

Do góry