Angielskie scones
Składniki
- 50g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
- 400g mąki
- 100g schłodzonego masła
- pół łyżeczki soli
- proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
- 2 jajka
- około 200ml mleka
Wykonanie przepisu
Mąkę przesiać, utrzeć z masłem. Wymieszać proszek do pieczenia z szczyptą soli. Do masy dodać cukier puder trzcinowy DIAMANT.
Jajko roztrzepać z mlekiem (około 250 ml). Całośc wymieszać, wyrabiać ręcznie. Ciasto rozwałkować (grubo) i wycinać bułeczki. Przed włożeniem bułeczek scones do piekarnika wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 200ºC, przez ok. 25 minut.
Nasze porady
Podawane wraz z popołudniową herbatą, typowe angielskie scones przekładane są konfiturą oraz gęstą bitą śmietaną.
Aby przygotować dowolną konfiturę zajrzyj na:
http://www.diamant.pl/przepisy/konfitury-i-galaretki-z-cukrem-żelującym
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.