Aromatyczne ciasteczka z orzechami i białą czekoladą
Składniki
na ciasteczka:
- 200g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demarara drobny
- 200g miękkiego masła
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mleka
- 100g mielonych orzechów laskowych
- 5g białej, twardej czekolady
do posypania:
- Cukier DIAMANT Gruba Rafinada (3-4 łyżki)
Wykonanie przepisu
Zmiksować masło z cukrem trzcinowym DIAMANT, dodać żółtko, mleko
przyprawy. Wymieszać i dosypać zmielone orzechy, cząstki czekolady, mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść, odstawić do lodówki i schłodzić
przez ok. ½ godziny. Rozwałkować i wykrawać niewielkie ciasteczka.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować białkiem i obficie posypać Gruba Rafinadą. Piec w temp. 180-190°C, przez ok. 15 minut.
Wyjąć, wystudzić.
Nasze porady
Zamiast orzechów laskowych można użyć orzechy włoskie lub nerkowce.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.