Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Aromatyczne ciasteczka z orzechami i białą czekoladą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasteczka:

  • 200g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demarara drobny
  • 200g miękkiego masła
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 jajko 
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mleka
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 5g białej, twardej czekolady

do posypania:

  • Cukier DIAMANT Gruba Rafinada (3-4 łyżki)

Wykonanie przepisu

Zmiksować masło z cukrem trzcinowym DIAMANT, dodać żółtko, mleko
przyprawy. Wymieszać i dosypać  zmielone orzechy, cząstki czekolady, mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść, odstawić do lodówki i schłodzić
przez ok. ½ godziny. Rozwałkować i wykrawać niewielkie ciasteczka.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować białkiem i obficie posypać Gruba Rafinadą. Piec w temp. 180-190°C, przez ok. 15 minut.
Wyjąć, wystudzić. 

Nasze porady

Zamiast orzechów laskowych można użyć orzechy włoskie lub nerkowce.

Do góry

Menu