Babeczki z owocami i galaretką z pomarańczy
Składniki
na spód babeczek:
- 50g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym
- 300g mąki pszennej
- 150g masła
- 1 żółtko
- 5 łyżek wody
na masę budyniową:
- 2 budynie śmietankowe
- 100g masła
- 200g czekolady (mlecznej)
- winogrona
- Cukier puder DIAMANT w tubie (do posypania)
na galaretkę z pomarańczy:
- 1kg Cukru żelującego DIAMANT 1:1
- 2,5kg pomarańczy
- sok z cytryny
Wykonanie przepisu
Przygotować ciasto na spód babeczek. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem DIAMANT z aromatem waniliowym. Masło posiekać na drobne kawałki, dokładnie wymieszać z suchymi składnikami. Połączyć z żółtkiem
i wodą. Całość zagniatać przez około 10 minut, aż powstanie jednolite, ciasto. W przypadku klejenia się ciasta można dosypać trochę mąki. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować, wycinać szklanka kółka i wylepiać nimi foremki do pieczenia babeczek. Na wierzchu każej foremki z ciastem wyłożyć fragment folii aluminiowej i wysypać fasolę. Piec w temp. 200°C przez około 15 minut.
W tym czasie przygotować masę budyniową: ugotować budyń i połączyć
go z masłem. Całość zmiksować. Spody babeczek wypełnić masą budyniową, galaretką z pomarańczy i winogronami. Aby przygotować galaretkę: owoce pomarańczy umyć, wycisnąć z nich sok. Sok przecedzić przez drobne sito, wlać do garnka, zasypując cukrem żelującym DIAMANT 1:1. Do masy dolać sok wyciśnięty z cytryny. Całość wymieszać, gotować ok. 4 minuty. Gorącym płynem napełnić babeczki. Resztę galaretki przełożyć do wyparzonych słoików.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.