Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Babeczki z owocami i galaretką z pomarańczy

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na spód babeczek:

  • 50g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym
  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek wody

na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 100g masła
  • 200g czekolady (mlecznej)
  • winogrona
  • Cukier puder DIAMANT w tubie (do posypania)

na galaretkę z pomarańczy:

  • 1kg Cukru żelującego DIAMANT 1:1
  • 2,5kg pomarańczy
  • sok z cytryny

Wykonanie przepisu

Przygotować ciasto na spód babeczek. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem DIAMANT z aromatem waniliowym. Masło posiekać na drobne kawałki, dokładnie wymieszać z suchymi składnikami. Połączyć z żółtkiem
i wodą. Całość zagniatać przez około 10 minut, aż powstanie jednolite, ciasto. W przypadku klejenia się ciasta można dosypać trochę mąki. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować, wycinać szklanka kółka i wylepiać nimi foremki do pieczenia babeczek. Na wierzchu każej foremki z ciastem wyłożyć fragment folii aluminiowej i wysypać fasolę. Piec w temp. 200°C przez około 15 minut.
W tym czasie przygotować masę budyniową: ugotować budyń i połączyć
go z masłem. Całość zmiksować. Spody babeczek wypełnić masą budyniową, galaretką z pomarańczy i winogronami. Aby przygotować galaretkę: owoce pomarańczy umyć, wycisnąć z nich sok. Sok przecedzić przez drobne sito, wlać do garnka, zasypując cukrem żelującym DIAMANT 1:1. Do masy dolać sok wyciśnięty z cytryny. Całość wymieszać, gotować ok. 4 minuty. Gorącym płynem napełnić babeczki. Resztę galaretki przełożyć do wyparzonych słoików.

Do góry