Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Babka cytrynowa

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na babkę:

  • 250g Cukru pudru DIAMANT z aromatem cytrynowym
  • 250g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g rodzynek

na lukier:

  • 250g Cukru pudru DIAMANT
  • 6 łyżek gorącej wody

Wykonanie przepisu

Miękkie masło utrzeć z  cukrem pudrem DIAMANT z aromatem cytrynowym
na jednolitą puszystą masę. Ciągle ucierając kolejno wbijać jajka.
Dodać rum oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Około ¼ ciasta przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy na babkę z kominkiem. Do pozostałego ciasta dodać rodzynki, wymieszać i przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
w temp. 175°C, ok. 15 minut. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić w formie
do ostygnięcia. Wyjąć z formy i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru DIAMANT wymieszanym z 6 łyżkami gorącej wody na gładką masę.

Nasze porady

Ciasto na babeczki można rodzielić i upiec kilka babek w mniejszych foremkach.

Do góry