Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Babka marmurkowa

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 4 jaka
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobnym, dodając stopniowo oddzielone od białek żółtka oraz mąkę (partiami). Na koniec dodać olejek migdałowy. Białka ubić ze szczyptą soli - dodać do przygotowanej masy i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przygotować formę do pieczenia (najlepiej keksówkę) - natłuścić i obsypać bułką tartą. Na blaszkę wylać najpierw ciemne ciasto, następnie zalać jasną warstwą. Piec przez około 60 minut w temp. 170°C.

Nasze porady

Gotową babkę oprószyć można cukrem pudrem DIAMANT w tubie.

Do góry