Babka marmurkowa
Składniki
- 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
- 125g mąki pszennej
- 125g mąki ziemniaczanej
- 150g masła
- 4 jaka
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Wykonanie przepisu
Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobnym, dodając stopniowo oddzielone od białek żółtka oraz mąkę (partiami). Na koniec dodać olejek migdałowy. Białka ubić ze szczyptą soli - dodać do przygotowanej masy i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przygotować formę do pieczenia (najlepiej keksówkę) - natłuścić i obsypać bułką tartą. Na blaszkę wylać najpierw ciemne ciasto, następnie zalać jasną warstwą. Piec przez około 60 minut w temp. 170°C.
Nasze porady
Gotową babkę oprószyć można cukrem pudrem DIAMANT w tubie.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.