Babka z serowym lukrem
Składniki
- 75g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
- 250g mąki
- 25g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 150ml mleka
- 65g stopionego masła
- kilka kropli olejku pomarańczowego lub skórka otarta z połowy pomarańczy
lukier serowy:
- 30g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
- 30g serka śmietankowego
- 10g miękkiego masła
- łyżeczka soku z pomarańczy
- kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie przepisu
Mąkę ogrzać, odmierzyć 80g. Do odmierzonej mąki wlewać wrzące mleko,
cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru trzcinowego DIAMANT, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć
z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT na gęsty kogel-mogel. Do zaparzonej mąki dodać zaczyn, utarte żółtka, stopione masło i pozostałą mąkę.
Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dokładnie natłuszczonej masłem foremki babkowej i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180°C, ok. 30 minut. Babkę studzić w foremce, następnie ostrożnie wyciągnąć
i posmarować lukrem (masło utrzeć z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT,
następnie z serem i sokiem z pomarańczy) i posypać skórką pomarańczową.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.