Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Babka z serowym lukrem

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 75g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 250g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 150ml mleka
  • 65g stopionego masła
  • kilka kropli olejku pomarańczowego lub skórka otarta z połowy pomarańczy

lukier serowy:

  • 30g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 30g serka śmietankowego
  • 10g miękkiego masła
  • łyżeczka soku z pomarańczy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Wykonanie przepisu

Mąkę ogrzać, odmierzyć 80g. Do odmierzonej mąki wlewać wrzące mleko,
cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru trzcinowego DIAMANT, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć
z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT na gęsty kogel-mogel. Do zaparzonej mąki dodać zaczyn, utarte żółtka, stopione masło i pozostałą mąkę.
Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dokładnie natłuszczonej masłem foremki babkowej i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180°C, ok. 30 minut. Babkę studzić w foremce, następnie ostrożnie wyciągnąć
i posmarować lukrem (masło utrzeć z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT,
następnie z serem i sokiem z pomarańczy) i posypać skórką pomarańczową.

Do góry