Bakłażany nadziewane ryżem i mięsem
Składniki
- 15g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
- 8 małych bakłażanów
- 400g mielonej baraniny lub wołowiny
- 100g ryżu długoziarnistego
- 2 posiekane średnie cebule
- 2-3 łyżeczki pasty pomidorowej
- 3-4 łyżeczki soku z limonki
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- ⅓ szklanki posiekanej mięty
- pół szklanki posiekanej cebulki dymki
- ⅓ szklanki posiekanego szczypioru z cebulki dymki
- ⅓ szklanki posiekanego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie przepisu
Cebulę podsmażyć na złoto. Dodać mięso i smażyć do momentu aż zmieni kolor. Dodać pół szklanki wody, sól, pieprz i koncentrat. Dusić do momentu,
aż woda wyparuje. Zioła wrzucić na olej i smażyć, aż zwiędną. Ryż ugotować
w dwóch szklankach osolonej wody, odcedzić. Bakłażany obrać ze skórki. Naciąć jedną z końcówek i delikatnie wydrążyć miąższ. Posolić. Wymieszać mięso, ryż i zioła. Farszem nadziać bakłażany, zamknąć końcówki. Bakłażany smażyć przez 5-10 minut. Następnie podlać szklanką wody wymieszanej
z łyżeczką puree z pomidorów, doprawionej solą, pieprzem,
cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara i sokiem z limonki.
Gotować 5-10 minut, aż sos zostanie wchłonięty przez bakłażany.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.