Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Bakłażany nadziewane ryżem i mięsem

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 15g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 8 małych bakłażanów
  • 400g mielonej baraniny lub wołowiny
  • 100g ryżu długoziarnistego
  • 2 posiekane średnie cebule
  • 2-3 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 3-4 łyżeczki soku z limonki
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • ⅓ szklanki posiekanej mięty
  • pół szklanki posiekanej cebulki dymki
  • ⅓ szklanki posiekanego szczypioru z cebulki dymki
  • ⅓ szklanki posiekanego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie przepisu

Cebulę podsmażyć na złoto. Dodać mięso i smażyć do momentu aż zmieni kolor. Dodać pół szklanki wody, sól, pieprz i koncentrat. Dusić do momentu,
aż woda wyparuje. Zioła wrzucić na olej i smażyć, aż zwiędną. Ryż ugotować
w dwóch szklankach osolonej wody, odcedzić. Bakłażany obrać ze skórki. Naciąć jedną z końcówek i delikatnie wydrążyć miąższ. Posolić. Wymieszać mięso, ryż i zioła. Farszem nadziać bakłażany, zamknąć końcówki. Bakłażany smażyć przez 5-10 minut. Następnie podlać szklanką wody wymieszanej
z łyżeczką puree z pomidorów, doprawionej solą, pieprzem,
cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara i sokiem z limonki.
Gotować 5-10 minut, aż sos zostanie wchłonięty przez bakłażany.

Do góry