Bananowiec z żurawiną i czekoladą
Składniki
- 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobnego
- 150g rozpuszczonego masła
- 175g mąki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 banany
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady
- garść posiekanych orzechów laskowych
- 100g suszonej żurawiny namoczonej w rumie
Wykonanie przepisu
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobnym,
aż powstanie gęsta masa. Dodawać pojedynczo jajka, rozgniecione banany, orzechy, czekoladę i żurawinę. W osobnej misce wymieszać starannie mąkę
z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać mieszaninę do masy maślano – jajecznej i mieszać aż do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Piec w temp. 170⁰C,
przez ok. 45-55 min.
Nasze porady
Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem DIAMANT, lub polać lukrem.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.