Bananowiec z orzechami włoskimi
Składniki
- 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobnego
- 150g rozpuszczonego masła
- 175g mąki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 dojrzałe banany
- 100g orzechów włoskich
- łyżka kakao
- pół łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie przepisu
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobnym,
do momentu powstania gęstej masy. Banany obrać ze skórki, pokroić
w kawałki, następnie rozgnieść i wmieszać w masę razem z jajami.
Garść orzechów odłożyć do ozdoby, resztę posiekać, następnie
połączyć z masą wraz z kakao i sokiem z cytryny. W osobnej misce wymieszać starannie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać suche składniki
do wilgotnej masy i mieszać aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem, wierzch przyozdobić połówkami orzechów włoskich. Piec w temp. 170⁰C, przez ok. 55 minut.
Nasze porady
Po ostygnięciu ciasta posypać można grubą warstwą cukru pudru DIAMANT.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.