Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Bananowiec z orzechami włoskimi

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobnego
  • 150g rozpuszczonego masła
  • 175g mąki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 dojrzałe banany
  • 100g orzechów włoskich
  • łyżka kakao
  • pół łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie przepisu

Masło utrzeć z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobnym,
do momentu powstania gęstej masy. Banany obrać ze skórki, pokroić
w kawałki, następnie rozgnieść i wmieszać w masę razem z jajami.
Garść orzechów odłożyć do ozdoby, resztę posiekać, następnie
połączyć z masą wraz z kakao i sokiem z cytryny. W osobnej misce wymieszać starannie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać suche składniki
do wilgotnej masy i mieszać aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem, wierzch przyozdobić połówkami orzechów włoskich. Piec w temp. 170⁰C, przez ok. 55 minut.

Nasze porady

Po ostygnięciu ciasta posypać można grubą warstwą cukru pudru DIAMANT.

Do góry