Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Batoniki muesli z konfiturą morelową

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 50g Syropu trzcinowego złocistego DIAMANT
  • 600g płatków owsianych
  • 100g pestek słonecznika
  • 100g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, pistacje)
  • 400g mieszanych suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki, wiśnie, jabłka itp.)
  • szczypta soli
  • 50g miodu
  • 120g konfitury morelowej
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie przepisu

Owoce i orzechy posiekać na drobno i wymieszać w misce. Do małego garnka wlać olej, miód, syrop trzcinowy złocisty DIAMANT, dodać sól      i konfiturę morelową, a następnie zagotować. Po zagotowaniu zdjąć         z ognia, dodać suche składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać na grubość ok. 1–1,5 cm, a następnie piec w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180°C ok. 25-30 minut. Po przestygnięciu pokroić na kawałki.


Nasze porady

Konfiturę morelową można również zastąpić inną wersją smakową. Batoniki będą równie dobrze komponować się z konfiturą wiśniową, truskawkową czy malinową.

Do góry