Biszkoptowa rolada z konfiturą
Składniki
na biszkopt:
- 60g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym
- 80g mąki tortowej
- 20g maki ziemniaczanej
- 4 jajka
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
na krem:
- 25g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym
- 250g mascarpone
- 1 małe opakowanie śmietanki kremówki (36%)
na nadzienie:
- ulubiona konfitura
Wykonanie przepisu
Białka oddzielić od żółtej - białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder DIAMANT z aromatem waniliowym. Mąki połączyć, przesiać
z proszkiem do pieczenia. Mąkę wymieszać z ubitymi jajkami, miksując
na niskich obrotach. Ciasto przelać na dużą blachę, rozprowadzić płasko
na wysokość około 1 cm. Biszkopt piec przez około 20 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu biszkopt obłożyć z dwóch stron wilgotną ściereczką
aby nie wysechł. Przygotować krem: schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder DIAMANT z aromatem waniliowym. Całość połączyć z serkiem mascarpone za pomocą miksera (na najniżych obrotach). Krem rozsmarować równomiernie na biszkopcie i dla urozmaicenia smaku posmarować cienką warstwą konfitury. Biszkopt delikatnie zrolować, zawinąć ciasno w folię spożywczą i chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.