Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Biszkoptowa rolada z konfiturą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na biszkopt:

  • 60g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym
  • 80g mąki tortowej
  • 20g maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki)

na krem:

  • 25g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym
  • 250g mascarpone
  • 1 małe opakowanie śmietanki kremówki (36%)

na nadzienie:

  • ulubiona konfitura

Wykonanie przepisu

Białka oddzielić od żółtej - białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder DIAMANT z aromatem waniliowym. Mąki połączyć, przesiać
z proszkiem do pieczenia. Mąkę wymieszać z ubitymi jajkami, miksując
na niskich obrotach. Ciasto przelać na dużą blachę, rozprowadzić płasko
na wysokość około 1 cm. Biszkopt piec przez około 20 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu biszkopt obłożyć z dwóch stron wilgotną ściereczką
aby nie wysechł. Przygotować krem: schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder DIAMANT z aromatem waniliowym. Całość połączyć z serkiem mascarpone za pomocą miksera (na najniżych obrotach). Krem rozsmarować równomiernie na biszkopcie i dla urozmaicenia smaku posmarować cienką warstwą konfitury. Biszkopt delikatnie zrolować, zawinąć ciasno w folię spożywczą i chłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Do góry