Bożonarodzeniowe julekake
Składniki
- 60g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
- 250ml mleka
- 60g masła
- 60ml wody
- 500g mąki
- 2 łyżeczki drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 100g rodzynek
- 100g innych suszonych owoców, np fig, pokrojonych
na lukier:
- 150g Cukru pudru trzcinowego Diamant
- około 2 łyżki śmietanki kremówki
Wykonanie przepisu
Masło rozpuścić z mlekiem i wodą, ostudzić. Do dużej miski wsypać kolejno mąkę, drożdże, cukier puder trzcinowy DIAMANT, przyprawy i sól, zalać mokrymi składnikami, następnie wymieszać. Całość dokładnie wyrobić - ręcznie lub robotem. Dodać suche owoce, połączyć, zostawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1h. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki (około 12 sztuk) uformować kulki i umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub przełożyć ciasto do mniejszych foremek. Posmarować stopionym masłem i pozostawić na kolejne 40 minut. Piec około 25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce kuchennej i przygotować lukier: bardzo dokładnie utrzeć cukier puder trzcinowy DIAMANT z kremówką, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Gotowym lukrem polać ostudzone julekake.
Nasze porady
Julekake to oryginalnie norweski drożdżowy chlebek bożonarodzeniowy, kluczowymi składnikami są kardamon i rodzynki. Piecze się go najczęściej w formie okrągłych dużych bułek lub w formie keksowej, ale warto upiec je tak jak w przepisie jako mniejsze bułeczki czy babeczki - które można wręczyć w formie świątecznego prezentu rodzinie i znajomym) lub w "naszej" tradycyjnej formie do babki.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.