Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Bożonarodzeniowe julekake

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 60g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 250ml mleka
  • 60g masła
  • 60ml wody
  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 100g rodzynek
  • 100g innych suszonych owoców, np fig, pokrojonych

na lukier:

  • 150g Cukru pudru trzcinowego Diamant
  • około 2 łyżki śmietanki kremówki

Wykonanie przepisu

Masło rozpuścić z mlekiem i wodą, ostudzić. Do dużej miski wsypać kolejno mąkę, drożdże, cukier puder trzcinowy DIAMANT, przyprawy i sól, zalać mokrymi składnikami, następnie wymieszać. Całość dokładnie wyrobić - ręcznie lub robotem. Dodać suche owoce, połączyć, zostawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1h. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki (około 12 sztuk) uformować kulki i umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub przełożyć ciasto do mniejszych foremek. Posmarować stopionym masłem i pozostawić na kolejne 40 minut. Piec około 25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce kuchennej i przygotować lukier: bardzo dokładnie utrzeć cukier puder trzcinowy DIAMANT z kremówką, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Gotowym lukrem polać ostudzone julekake.

Nasze porady

Julekake to oryginalnie norweski drożdżowy chlebek bożonarodzeniowy, kluczowymi składnikami są kardamon i rodzynki. Piecze się go najczęściej w formie okrągłych dużych bułek lub w formie keksowej, ale warto upiec je tak jak w przepisie jako mniejsze bułeczki czy babeczki - które można wręczyć w formie świątecznego prezentu rodzinie i znajomym) lub w "naszej" tradycyjnej formie do babki.

Do góry