Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Bułeczki dyniowe

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 10g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 200g dyni
  • 1 mała marchewka
  • 2cm imbiru
  • 500g mąki pszennej
  • ½ drożdży w proszku
  • ¼ szklanki ciepłego mleka
  • 1 białko

Wykonanie przepisu

Dynię obrać, pokroić w drobną kostkę, odważyć 200g. Do miąższu dodać, starte na drobnych oczkach tarki, marchew oraz imbir. Całość przełożyć
na patelnię, zalać odrobiną wody - dusić na patelni aż do momentu rozgotowania się. Następnie niewielkie ilości przekładać do blendera i zmiksować na gładką masę. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże
i cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara drobny. Masę dyniową połączyć wraz roztworem z drożdży, mąką, delikatnie zagniatając na jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, formować małe bułeczki. Wierzch każdej z nich posmarować białkiem.
Piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

Nasze porady

Bułeczki świetnie smakują podane na ciepło z masłem i szklanką mleka.
Dla urozmaicenia, wierzch bułeczek posypać można pestkami dyni
lub ziarnami słonecznika.

Do góry