Bułeczki hot cross
Składniki
na ciasto drożdżowe:
- 150g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
- 200ml mleka letniego
- 20g świeżych drożdży
- 500g mąki
- 2 jajka
- 80g masła miękkiego
- 150g rodzynek
- 50g skórki pomarańczowej, kandyzowanej
- 1 jabłko pokrojone w małą kostkę
- 2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
- 50g Syropu trzcinowego złocistego DIAMANT
- 100g mąki
- kilka łyżek wody
na masło trzcinowe:
- 100g masła
- 50g Syropu trzcinowego złocistego DIAMANT
Wykonanie przepisu
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, odstawić na 15 min, dodać mąkę, jajka, masło, wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Dodać resztę składników, ponownie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około 30-60 minut. Ciasto podzielić na 12 porcji, z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z mąki i kilku łyżek wody (wodę dodawać stopniowo) przygotować gęstą pastę, przełożyć do szprycy i wyciskać paski wzdłuż i wszerz tworząc krzyże. Piec przez ok. 25 minut w temp. 180°C. W tym czasie podgrzać syrop trzcinowy złocisty DIAMANT z wodą i mąką, jeszcze ciepłe bułki nasączyć powstałym syropem. Ostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z syropem, podawać do bułeczek.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.