Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Bułeczki hot cross

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto drożdżowe:

  • 150g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 200ml mleka letniego
  • 20g świeżych drożdży
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 80g masła miękkiego
  • 150g rodzynek
  • 50g skórki pomarańczowej, kandyzowanej
  • 1 jabłko pokrojone w małą kostkę
  • 2 łyżeczki cynamonu

dodatkowo:

  • 50g Syropu trzcinowego złocistego DIAMANT
  • 100g mąki
  • kilka łyżek wody

na masło trzcinowe:

  • 100g masła
  • 50g Syropu trzcinowego złocistego DIAMANT

Wykonanie przepisu

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, odstawić na 15 min, dodać mąkę, jajka, masło, wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Dodać resztę składników, ponownie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około 30-60 minut. Ciasto podzielić na 12 porcji, z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z mąki i kilku łyżek wody (wodę dodawać stopniowo) przygotować gęstą pastę, przełożyć do szprycy i wyciskać paski wzdłuż i wszerz tworząc krzyże. Piec przez ok. 25 minut w temp. 180°C. W tym czasie podgrzać syrop trzcinowy złocisty DIAMANT z wodą i mąką, jeszcze ciepłe bułki nasączyć powstałym syropem. Ostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z syropem, podawać do bułeczek.

Do góry