Bułeczki trzcinowe z owocami
Składniki
- 200g Syropu trzcinowego złocistego DIAMANT
- 500g mąki
- 250g letniego mleka
- 80g miękkiego masła
- 20g świeżych drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- 300g powideł śliwkowych
- 2 łyżki mleka
Wykonanie przepisu
Drożdże rozpuścić w mleku ze 150g syropu trzcinowego złocistego DIAMANT. Odstawić na 15 minut. Dodać mąkę, masło, jajka i sól, wyrobić ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Przykryć i odstawić
do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na około 12 kulek, każdą spłaszczyć, nałożyć łyżkę powideł
i zlepić. Odkładać bułeczki na blachę, przykryć i odstawić jeszcze
na 30 minut. Pozostałą część syropu wymieszać z mlekiem
i posmarować bułeczki. Piec ok 25-30 minut w 200°C.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.