Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Bułeczki trzcinowe z owocami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 200g Syropu trzcinowego złocistego DIAMANT
  • 500g mąki
  • 250g letniego mleka
  • 80g miękkiego masła
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 300g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie przepisu

Drożdże rozpuścić w mleku ze 150g syropu trzcinowego złocistego DIAMANT. Odstawić na 15 minut. Dodać mąkę, masło, jajka i sól, wyrobić ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Przykryć i odstawić
do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na około 12 kulek, każdą spłaszczyć, nałożyć łyżkę powideł
i zlepić. Odkładać bułeczki na blachę, przykryć i odstawić jeszcze
na 30 minut. Pozostałą część syropu wymieszać z mlekiem
i posmarować bułeczki. Piec ok 25-30 minut w 200°C.

Do góry