Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Chałwa waniliowa z rodzynkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 50g Cukru pudru DIAMANT
  • 300g sezamu
  • 10g cukru wanilinowego
  • 5 łyżek oleju
  • 30g rodzynek (opcjonalnie mogą być orzechy włoskie, pistacje czy migdały)

Wykonanie przepisu

Ziarna sezamu podprażyć na patelni przez około 4 minuty, przestudzić     i  zmiksować na jednolitą masę. Dodać cukier puder DIAMANT, cukier wanilinowy oraz olej i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki lub inne bakalie, według uznania. Uformować dowolny kształt chałwy, zawinąć     w papier spożywczy i włożyć do lodówki na całą noc dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Nasze porady

Aby uniknąć przypalenia, ziarna sezamu podpraż najlepiej na suchej patelni w niskiej temperaturze. Przypalone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka w smaku.

Do góry