Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Chorwackie ciasteczka z konfiturą winogronową z rakiją

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasteczka twarogowe:

  • 100g Cukru pudru DIAMANT
  • 200g mąki
  • 100g miękkiego masła
  • 250g białego twarogu
  • 1 jajo

na konfiturę:

  • opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • 400g Cukru białego DIAMANT
  • 700g umytych winogron
  • 300g rakiji

Wykonanie przepisu

Przygotować konfiturę: umyte owoce wymieszać z cukrem i Konfitur-Fix DIAMANT, dolać rakiję. Ciągle mieszająć doprowadzić do wrzenia, gotować
na dużym ogniu przez dokładnie 3 minuty, po czym przełożyć do wyparzonych słoików. Natychmiast zamknąć. Przygotować ciasteczka: podane składniki dobrze zagnieść na ciasto. Rozwałkować, wykroić kółka, na każdy nałożyć odrobinę konfitury i połówki świeżych winogron. Brzegi zawinąć na owoce, ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w 15-20 minut w 180°C.

Do góry