Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Chutney z dyni

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 150g Cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
  • 1 mała dynia (1 szklanka miąższu)
  • 125ml octu winnego
  • jabłko
  • 2 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, cynamon, imbir

Wykonanie przepisu

Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć
na tarce z małymi oczkami, połączyć szybkimi ruchami z przygotowaną masą dyniową. Ocet przelać do garnka, dodać cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara – przyprawić czosnkiem, cynamonem, imbirem. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień, mieszając gęstniejący płyn. Do garnka dorzucić pokrojoną w kosteczkę dynię, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować
do momentu zeszklenia się dyni, od czasu do czasu mieszając.
Zbyt dużą ilość płynu odparować na dużym ogniu.

Nasze porady

Chutney z dyni można serwować do mięs i serów. Aby podkreślić smak, danie można doprawić łyżeczką sproszkowanego chili.

Do góry