Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Chutney z jabłek

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 130g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 3 szklanki obranych, pozbawionych nasion i posiekanych w kostkę kwaśnych jabłek
  • 120ml octu jabłkowego
  • 1 szklanka białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 pokrojone papryczki chili razem z nasionami
  • 40g rodzynek
  • 2 łyżeczki świeżo utartego korzenia imbiru
  • pieprz i sól

Wykonanie przepisu

Umieścić w rondlu z grubym dnem jabłka, cebulę, chili, rodzynki, imbir, cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara. Zalać octem jabłkowym.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować przez ok. 35 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszać (jabłka powinny zmięknąć, a ocet całkowicie się wchłonąć). Przestudzić i przechowywać w lodówce.

Nasze porady

Chutney polecamy serwować jako dodatek do wędlin, serów, mięsa i ryb - zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Do góry