Chutney z jabłek
Składniki
- 130g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
- 3 szklanki obranych, pozbawionych nasion i posiekanych w kostkę kwaśnych jabłek
- 120ml octu jabłkowego
- 1 szklanka białej cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 pokrojone papryczki chili razem z nasionami
- 40g rodzynek
- 2 łyżeczki świeżo utartego korzenia imbiru
- pieprz i sól
Wykonanie przepisu
Umieścić w rondlu z grubym dnem jabłka, cebulę, chili, rodzynki, imbir, cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara. Zalać octem jabłkowym.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować przez ok. 35 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszać (jabłka powinny zmięknąć, a ocet całkowicie się wchłonąć). Przestudzić i przechowywać w lodówce.
Nasze porady
Chutney polecamy serwować jako dodatek do wędlin, serów, mięsa i ryb - zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.