Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasteczka cynamonowe z kolorową polewą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

 

na ciasteczka:

  • 400g mąki orzechowej (mielone orzechy laskowe, włoskie lub mieszanka obu)
  • 340g mąki 
  • 150g Cukru pudru DIAMANT
  • 150g Cukru drobnego DIAMANT
  • 4 duże białka
  • 20g cynamonu

na polewę:

  • 80g Cukru do polew DIAMANT
  • 8ml soku owocowego o pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy)

Wykonanie przepisu

Przygotować ciasteczka: suche składniki połączyć, dodać białka i zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec 15 minut w 160°C.  Ostudzić i udekorować kolorowymi polewami: na 80 g cukru do polew DIAMANT dodajemy 8 ml (około 2 łyżeczek) soku owocowego w pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy). Część polewy przygotowujemy z wodą, aby zachować biały kolor (lub używamy soku z cytryny). Ciasteczka można zapakować na prezent – zapakować w celofan i przewiązać rafią.

Do góry