Ciasteczka cynamonowe z kolorową polewą
Składniki
na ciasteczka:
- 400g mąki orzechowej (mielone orzechy laskowe, włoskie lub mieszanka obu)
- 340g mąki
- 150g Cukru pudru DIAMANT
- 150g Cukru drobnego DIAMANT
- 4 duże białka
- 20g cynamonu
na polewę:
- 80g Cukru do polew DIAMANT
- 8ml soku owocowego o pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy)
Wykonanie przepisu
Przygotować ciasteczka: suche składniki połączyć, dodać białka i zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec 15 minut w 160°C. Ostudzić i udekorować kolorowymi polewami: na 80 g cukru do polew DIAMANT dodajemy 8 ml (około 2 łyżeczek) soku owocowego w pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy). Część polewy przygotowujemy z wodą, aby zachować biały kolor (lub używamy soku z cytryny). Ciasteczka można zapakować na prezent – zapakować w celofan i przewiązać rafią.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.