Ciasteczka kandyzowe
Składniki
- 200g Cukru białego DIAMANT
- Cukier kandyz kruszony DIAMANT
- 500g mąki
- 2 płaskie łyżki stołowe proszku do pieczenia
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 kieliszek rumu
- 250g masła lub margaryny
Wykonanie przepisu
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier biały DIAMANT, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i rum. Dodać pokrojony tłuszcz. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Ciasto odstawić na godzinę
do lodówki. Potem ciasto cienko rozwałkować, wykrawać dowolne w kształcie ciasteczka. Posmarować rozmieszanym żółtkiem i obficie posypać cukrem kandyzem kruszonym DIAMANT. Piec w temp. 170-180°C, przez ok. 10 minut.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.