Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasteczkowe lizaki

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasteczka:

  • 160g Cukru pudru DIAMANT
  • 150g zimnego masła
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka

na ozdobę:

  • Cukier DIAMANT Gruba Rafinada
  • 1 białko do posmarowania ciastek
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie przepisu

Wszystkie składniki umieścić w misce (z wyjątkiem białka i cukru DIAMANT Gruba Rafinada). Masło posiekać nożem na drobne kawałki,
połączyć z pozostałymi składnikami. Następnie, opuszkami palców szybko wyrobić na jednolita masę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą
i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7 mm. Szklanką wyciąć krążki. Wierzch każdego ciastka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem Gruba Rafinada. W każde ciastko z boku wbić patyczek do szaszłyków do 2/3 głębokości. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.  180ºC, przez ok. 25-30 minut.

Nasze porady

Ciasto można również przygotować w malakserze. Wystarczy wszystkie składniki bez białek i Grubej Rafinady umieścić w robocie i zmiksować
do momentu aż wszystkie składniki się połączą.

Do góry