Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto bezowe z lemon curd

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na spód:

  • 20g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 180g mąki tortowej
  • 100g margaryny
  • 1 żółtko

na lemon curd:

  • 50g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 100 ml soku z cytryn
  • 30g masła
  • 2 jajka, lekko ubite

na bezę:

  • 200g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 4 białka

Wykonanie przepisu

Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i przełożyć na uprzednio natłuszczoną formę do tarty. Ciasto zapiekać przez około 15 minut w temp. 180°C, przykryte papierem do pieczenia i wyłożone fasolą (lub paczką z ryżem - dla obciążenia). Przygotować krem: składniki na lemon curd podgrzewać
w rondelku kilka minut, na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Schłodzić. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder trzcinowy DIAMANT (dla zagęszczenia, dodać można szczyptę mąki ziemniaczanej). Na spód wyłożyć lemon curd oraz pianę. Zapiekać przez około 20 minut w temp. 180°C.

Do góry