Ciasto cytrynowe
Składniki
na ciasto:
- 40g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym
- 200g pełnoziarnistych ciastek maślanych
- 75g masła
- tłuszcz do formy
na bezę:
- 100g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym
- 3 białka
- szczypta soli
na masę serową:
- 50g Cukru pudru DIAMANT z aromatem cytrynowym
- 250g chudego twarogu
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 250ml mleka
- 30g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wykonanie przepisu
Do foliowego worka włożyć ciasteczka i następnie rozwałkować na małe kawałeczki. Wymieszać z cukrem pudrem DIAMANT z aromatem waniliowym, dodać masło i zagnieść. Masę przełożyć do tortownicy. Piec w podgrzanym piekarniku w temp. od 155-170°C przez około 8–10 minut. Oddzielić żółtka
od białek, dodać cukier puder DIAMANT z aromatem cytrynowym, ser i połowę mleka, zagotować. Resztę mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, dodać
do gotującej się masy. Gotować przez około 2 minuty. Masę rozprowadzić
na cieście i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Białka ubić, dodać cukier puder DIAMANT z aromatem waniliowym i ubijać na kremową masę. Rozsmarować na schłodzonym cieście. Piec w temp. 200°C, przez 8–10 minut. Wierzchnia warstwa powinna być tylko lekko zrumieniona. Ciasto po upieczeniu ponownie odstawić w chłodne miejsce.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.