Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto cytrynowe

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 40g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym
  • 200g pełnoziarnistych ciastek maślanych 
  • 75g masła
  • tłuszcz do formy

na bezę:

  • 100g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym 
  • 3 białka
  • szczypta soli

na masę serową:

  • 50g Cukru pudru DIAMANT z aromatem cytrynowym
  • 250g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 250ml mleka
  • 30g mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

Do foliowego worka włożyć ciasteczka i następnie rozwałkować na małe kawałeczki. Wymieszać z cukrem pudrem DIAMANT z aromatem waniliowym, dodać masło i zagnieść. Masę przełożyć do tortownicy. Piec w podgrzanym piekarniku w temp. od 155-170°C przez około 8–10 minut. Oddzielić żółtka
od białek, dodać cukier puder DIAMANT z aromatem cytrynowym, ser i połowę mleka, zagotować. Resztę mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, dodać
do gotującej się masy. Gotować przez około 2 minuty. Masę rozprowadzić
na cieście i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Białka ubić, dodać cukier puder DIAMANT z aromatem waniliowym i ubijać na kremową masę. Rozsmarować na schłodzonym cieście. Piec w temp. 200°C, przez 8–10 minut. Wierzchnia warstwa powinna być tylko lekko zrumieniona. Ciasto po upieczeniu ponownie odstawić w chłodne miejsce.

Do góry

Menu