Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto drożdżowe

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 150g Cukru białego DIAMANT
  • 50g Cukru pudru DIAMANT z aromatem cytrynowym
  • 325g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 300g bakalii
  • 2 jajka
  • 150ml śmietany kremówki
  • 50g drożdży

Wykonanie przepisu

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wymieszać przy pomocy łyżki, dosypać łyżkę cukru białego DIAMANT. Do miski włożyć cukier biały DIAMANT, cukier puder z aromatem waniliowym, mąkę, dodać jajka oraz zaczyn. Bakalie oprószyć mąką i wmieszać w masę. Całośc delikatnie wyrabiać ręką, następnie dodać pozostałe mleko i śmietaną. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników, ciasto odstawić na około 40 minut.
Po tym czasie przełożyć do wyłożonej pergaminem blachy. Piec w temp. 160°C, przez ok. 60 minut.

Nasze porady

Ciasto przed włożeniem do piekarnika ozdobić można kruszonką lub prażonymi migdałami.

Do góry