Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto dyniowe

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 250g mleka
  • 2 jajka
  • 200g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara 
  • 90g oleju roślinnego
  • 250g purée dyniowego
  • 350g mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

na polewę:

  • 250g Cukru do polew DIAMANT
  • 25ml wody

 

Wykonanie przepisu

W dużej misce zmiksować mleko, jajka, cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara, olej i puree dyniowe. Suche składniki połączyć, dodać do mokrych i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec ok 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem. Gotowe ciasto ostudzić. Przygotować polewę, dokładnie ucierając cukier do polew DIAMANT z wodą. Śnieżnobiałym lukrem ozdobić ciasto.

Do góry