Ciasto dyniowe
Składniki
- 250g mleka
- 2 jajka
- 200g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
- 90g oleju roślinnego
- 250g purée dyniowego
- 350g mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
na polewę:
- 250g Cukru do polew DIAMANT
- 25ml wody
Wykonanie przepisu
W dużej misce zmiksować mleko, jajka, cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara, olej i puree dyniowe. Suche składniki połączyć, dodać do mokrych i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec ok 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem. Gotowe ciasto ostudzić. Przygotować polewę, dokładnie ucierając cukier do polew DIAMANT z wodą. Śnieżnobiałym lukrem ozdobić ciasto.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.