Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto dyniowe pod kokosową pierzynką

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dark Muscovado
  • 200g miąższu z dyni
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:

  • 50g Cukru pudru DIAMANT
  • 80g serka typu Philadelphia
  • 20g masła
  • 30g wiórków kokosowych

Wykonanie przepisu

Jajka ubić na gęstą masę, stopniowo dodając cukier trzcinowy DIAMANT Dark Muscovado oraz masło. Dynię umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odważyć 200g. Miąższ dodać do mokrych składników. Garść orzechów odłożyć do ozdoby, resztę posiekać i wmieszać w masę. Składniki połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sokiem z cytryny. Formę do pieczenia wysmarować masłem, ciasto przełożyć. Piec w temp. 180°C, przez ok. 60 minut. W tym czasie przygotować krem - serek utrzeć z cukrem pudrem DIAMANT
oraz masłem, pod koniec wmieszać kokosowe wiórki. Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym wierzch posmarować warstwą kremową. Polewę przyozdobić połówkami orzechów włoskich.

Nasze porady

Zamiast orzechów włoskich do ciasta dodać można posiekane migdały.

Do góry