Ciasto dyniowe pod kokosową pierzynką
Składniki
na ciasto:
- 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dark Muscovado
- 200g miąższu z dyni
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
- 50g Cukru pudru DIAMANT
- 80g serka typu Philadelphia
- 20g masła
- 30g wiórków kokosowych
Wykonanie przepisu
Jajka ubić na gęstą masę, stopniowo dodając cukier trzcinowy DIAMANT Dark Muscovado oraz masło. Dynię umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odważyć 200g. Miąższ dodać do mokrych składników. Garść orzechów odłożyć do ozdoby, resztę posiekać i wmieszać w masę. Składniki połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sokiem z cytryny. Formę do pieczenia wysmarować masłem, ciasto przełożyć. Piec w temp. 180°C, przez ok. 60 minut. W tym czasie przygotować krem - serek utrzeć z cukrem pudrem DIAMANT
oraz masłem, pod koniec wmieszać kokosowe wiórki. Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym wierzch posmarować warstwą kremową. Polewę przyozdobić połówkami orzechów włoskich.
Nasze porady
Zamiast orzechów włoskich do ciasta dodać można posiekane migdały.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.