Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto karaibskie

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 150g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 450g mąki pszennej tortowej
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100g daktyli
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g orzechów pecan
  • 100g ananasa z puszki

na serowy lukier:

  • 150g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 1-2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego

Wykonanie przepisu

Daktyle pokroić na drobne kawałki, namoczyć w rumie i odstawić na kilka godzin (lub najlepiej na całą noc). Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC.
W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami pecan oraz pokrojonym w kostkę odsączonym ananasem. Dodać daktyle (razem
z rumem) i mleko. Jajka roztrzepać, wymieszać z rozpuszczonym
i przestudzonym masłem. Dolać do reszty ciasta i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy około 22 cm natłuścić masłem. Do środka wlać masę. Wyrównać całość przy pomocy łyżki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 60 minut aż ciasto będzie złociste a wbity w nie patyczek suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut a następnie wyjąć z formy
i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotować serowy lukier: cukier puder trzcinowy DIAMANT przełożyć do miseczki i dodać do niego jedną łyżkę homogenizowanego serka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy łyżki. Jeśli masa jest za gęsta należy dodać kolejną łyżkę serka i utrzeć. Otrzymanym lukrem polać ciasto.

Do góry