Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto marchewkowe z kremem

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 200g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 200g mąki
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki utartej marchwii
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki Cukru cynamonowego DIAMANT
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, szczypta soli

na krem:

  • 200g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 100g serka typu Philadelphia
  • 3 łyżki tłuszczu (najlepiej miękkiego masła)

Wykonanie przepisu

Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym DIAMANT, dodać olej i resztę składników
na ciasto. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do okrągłej form
do pieczenia, o średnicy około 21 cm. Piec przez około 60 minut, w temp. 150°C. W tym czasie przygotować krem: serek przełożyć do miseczki, dodać masło - całość miksować, stopniowo dosypując cukier puder trzcinowy DIAMANT. Schłodzone ciasto przeciąć na pół, wnętrze przełożyć kremem. Resztą kremu ozdobić wierzch ciasta, układając na nim połówki orzecha.

Nasze porady

Ciasto posypać można cukrem cynamonowym DIAMANT.

Do góry