Ciasto mieszane ze śliwkami
Składniki
- 200g Cukru drobnego DIAMANT
- Cukier cynamonowy DIAMANT do posypania
- 4 jajka
- 250g margaryny
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g śliwek
Wykonanie przepisu
Śliwki umyć, oczyścić z pestek i pokroić na połówki, zasypać łyżką cukru, posypać cukrem cynamonowym, odstawić. W osobnym naczyniu, połączyć mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. Do ciasta dodać ¾ śliwek i wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem, posypać bułka tartą i przelać ciasto do formy, ułożyć pozostałą część śliwek na wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
Nasze porady
Dla dekoracji i podkreślenia smaku ciasto posypać cukrem pudrem DIAMANT.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.