Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto mieszane ze śliwkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 200g Cukru drobnego DIAMANT
  • Cukier cynamonowy DIAMANT do posypania
  • 4 jajka
  • 250g margaryny
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g śliwek

Wykonanie przepisu

Śliwki umyć, oczyścić z pestek i pokroić na połówki, zasypać łyżką cukru, posypać cukrem cynamonowym, odstawić. W osobnym naczyniu, połączyć mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. Do ciasta dodać ¾ śliwek i  wymieszać. Keksówkę wysmarować tłuszczem, posypać bułka tartą i przelać ciasto do formy, ułożyć pozostałą część śliwek na wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 45 minut w temperaturze 180°C. 

Nasze porady

Dla dekoracji i podkreślenia smaku ciasto posypać cukrem pudrem DIAMANT.

Do góry