Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto orzechowe

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 175g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 250g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • pół kostki miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
  • 180g orzechów włoskich
  • 50 płatków migdałowych (opcjonalnie)
  • 150ml mleka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oliwy
  • skórka z cytryny
  • kilka kropel olejku migałowego

Wykonanie przepisu

Masło, jaja, cukier trzcinowy Dry Demerara drobny ucierać mikserem. Stopniowo dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz skórkę cytryny i olejek migdałowy. Do masy dolać łyżeczkę oliwy i mleko - dokładnie połączyć. Na koniec wmieszać posiekane orzechy włoskie oraz opcjonalnie płatki migdałowe. Ciasto przelać do uprzednio nasmarowanej masłem tortownicy (średnica około 26 cm). Piec przez około 50 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie sprawdzić gotowość ciasta patyczkiem do szaszłyków - jeśli jest wilgotne - piec przez kolejne 10 minut.

Nasze porady

Ciasto można przyozdobić polewą czekoladową.

Do góry