Ciasto orzechowe
Składniki
- 175g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
- 250g mąki pszennej
- 3 jajka
- pół kostki miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
- 180g orzechów włoskich
- 50 płatków migdałowych (opcjonalnie)
- 150ml mleka
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oliwy
- skórka z cytryny
- kilka kropel olejku migałowego
Wykonanie przepisu
Masło, jaja, cukier trzcinowy Dry Demerara drobny ucierać mikserem. Stopniowo dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz skórkę cytryny i olejek migdałowy. Do masy dolać łyżeczkę oliwy i mleko - dokładnie połączyć. Na koniec wmieszać posiekane orzechy włoskie oraz opcjonalnie płatki migdałowe. Ciasto przelać do uprzednio nasmarowanej masłem tortownicy (średnica około 26 cm). Piec przez około 50 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie sprawdzić gotowość ciasta patyczkiem do szaszłyków - jeśli jest wilgotne - piec przez kolejne 10 minut.
Nasze porady
Ciasto można przyozdobić polewą czekoladową.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.