Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto z żurawiną

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 250g Cukru drobnego DIAMANT
  • 250g gęstego jogurtu naturalnego
  • 120g stopionego masła
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 500g mąki pszennej
  • 300g suszonej żurawiny
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie przepisu

W dwóch miskach wymieszać osobno suche i mokre składniki. Suche składniki stopniowo łączyć z mokrymi, dokładnie mieszając. Formę keksową posmarować masłem i posypać bułką tartą. Żurawinę zamoczyć w wodzie
i obtoczyć w bułce tartej. Delikatnie wmieszać ją w masę tuż przed wyłożeniem całości do formy. Piec w temp. 180°C, przez ok. 45 minut. Po upieczeniu
i przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem DIAMANT w tubie.

Do góry