Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto z żurawiną

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 150g mąki
  • 150g stopionego masła
  • 3 jajka
  • 100g świeżej lub suszonej żurawiny
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

na lukier:

  • 150g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • kilka łyżek wody

Wykonanie przepisu

Żurawinę zalać whisky i sokiem, odstawić na godzinę. Niedużą formę keksową lub ćwibakową natłuścić i wysypać mąką. Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara, dodać masło oraz mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać, dodać owoce i połączyć z ciastem. Masę przełożyć do formy i piec około 60 minut w temp. 180°C (stan upieczenia sprawdzić patyczkiem). Przygotować lukier - cukier puder trzcinowy DIAMANT Dry Demerara zmieszać z wodą aż do powstania jednolitej masy. Ostudzić ciasto na kratce kuchennej i udekorować obficie lukrem.

Nasze porady

Ciasto ozdobić można świeżą żurawiną i rozmarynem.

Do góry