Ciasto z jabłkami i cukrem cynamonowym
Składniki
na ciasto:
- 200g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
- 200g masła
- 3 jajka
- 400g mąki pszennej tortowej
- 10g proszku do pieczenia
- 3 duże jabłka
do posypania:
- Cukier cynamonowy DIAMANT
Wykonanie przepisu
Masło rozpuścić w rondelku, następnie odstawić do ostygnięcia.
Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobnym na gładką masę. Dodać żółtka dalej ubijając. Do jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temp. 160ºC. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej tortownicy
o średnicy 22 cm. Wierzch masy przyozdobić pokrojonymi w paseczki jabłkami. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 60 minut,
po tym czasie wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest mokry, piec kolejne 10-15 minut. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem cynamonowym DIAMANT.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.