Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto z jabłkami i cukrem cynamonowym

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 200g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 400g mąki pszennej tortowej
  • 10g proszku do pieczenia
  • 3 duże jabłka

do posypania:

  • Cukier cynamonowy DIAMANT

Wykonanie przepisu

Masło rozpuścić w rondelku, następnie odstawić do ostygnięcia.
Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobnym na gładką masę. Dodać żółtka dalej ubijając. Do jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temp. 160ºC. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej tortownicy
o średnicy 22 cm. Wierzch masy przyozdobić pokrojonymi w paseczki jabłkami. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 60 minut,
po tym czasie wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest mokry, piec kolejne 10-15 minut. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem cynamonowym DIAMANT.

Do góry