Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto z konfiturą wiśniowo-porzeczkową z jabłkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na konfiturę:

  • 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • 350g Cukru białego DIAMANT
  • 350g drylowanych wiśni
  • 350g czerwonych porzeczek 
  • 300g jabłek, pokrojonych niezbyt drobno 

na spód tarty:

  • 100g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 150g mąki żytniej
  • 100g mąki gryczanej
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka jogurtu

na nadzienie:

  • konfitura wiśniowa z porzeczką i jabłkiem
  • 200ml jogurtu greckiego 
  • 2 białka

Wykonanie przepisu

Przygotować konfiturę: wszystkie składniki połączyć, zagotować, gotować 3 minuty na dużym ogniu, często mieszając. Gotową konfiturę przełożyć
do słoików, natychmiast zamknąć. Przygotować ciasto: składniki zagnieść
i wylepić ciastem formę do tarty, podpiekać 15 minut w 190°C. Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z jogurtem, wylać na konfiturę. Piec jeszcze przez około 30 minut.

Do góry