Ciasto z konfiturą wiśniowo-porzeczkową z jabłkami
Składniki
na konfiturę:
- 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
- 350g Cukru białego DIAMANT
- 350g drylowanych wiśni
- 350g czerwonych porzeczek
- 300g jabłek, pokrojonych niezbyt drobno
na spód tarty:
- 100g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
- 150g mąki żytniej
- 100g mąki gryczanej
- 100g masła
- 2 żółtka
- łyżka jogurtu
na nadzienie:
- konfitura wiśniowa z porzeczką i jabłkiem
- 200ml jogurtu greckiego
- 2 białka
Wykonanie przepisu
Przygotować konfiturę: wszystkie składniki połączyć, zagotować, gotować 3 minuty na dużym ogniu, często mieszając. Gotową konfiturę przełożyć
do słoików, natychmiast zamknąć. Przygotować ciasto: składniki zagnieść
i wylepić ciastem formę do tarty, podpiekać 15 minut w 190°C. Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z jogurtem, wylać na konfiturę. Piec jeszcze przez około 30 minut.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.