Ciasto z kremem czekoladowym
Składniki
na biszkopt:
- 50g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
- 160g mąki pszennej razowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem czekoladowy:
- 100g Cukru białego DIAMANT
- 4 jajka
- gorzka czekolada
- 3 łyżeczki kakao
- 25 dag masła
do ozdoby:
- bita śmietana
- małe bezy
- listki mięty
Wykonanie przepisu
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier puder trzcinowy DIAMANT. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia oraz żółtka. Dokładnie, ale delikatnie połączyć, przelać
do okrągłej formy o średnicy 20 cm. Piec 35 minut w 180°C. Ostudzić, przekroić na pół i przełożyć kremem czekoladowym. Przygotowanie kremu: czekoladę schłodzić w lodówce, zetrzeć na dużych oczkach lub posiekać nożem. Jajka ubić z cukrem białym DIAMANT na jednolitą masę, dodać czekoladę i kakao. Całość zostawić do ostudzenia. Kremem przełożyć biszkopt i ozdobić wierzch ciasta. Całość przyozdobić kleksami bitej śmietany, bezami i listkami mięty.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.