Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto z kremem czekoladowym

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na biszkopt:

  • 50g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 160g mąki pszennej razowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem czekoladowy:

  • 100g Cukru białego DIAMANT
  • 4 jajka
  • gorzka czekolada
  • 3 łyżeczki kakao
  • 25 dag masła

do ozdoby:

  • bita śmietana
  • małe bezy
  • listki mięty

 

Wykonanie przepisu

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier puder trzcinowy DIAMANT. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia oraz żółtka. Dokładnie, ale delikatnie połączyć, przelać
do okrągłej formy o średnicy 20 cm. Piec 35 minut w 180°C. Ostudzić, przekroić na pół i przełożyć kremem czekoladowym. Przygotowanie kremu:  czekoladę schłodzić w lodówce, zetrzeć  na dużych oczkach lub posiekać nożem. Jajka ubić z cukrem białym DIAMANT na jednolitą masę, dodać czekoladę i kakao. Całość zostawić do ostudzenia. Kremem przełożyć biszkopt i ozdobić wierzch ciasta. Całość przyozdobić kleksami bitej śmietany, bezami i listkami mięty.

Do góry