Ciasto z suszonymi morelami
Składniki
na ciasto:
- 200g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
- 2 saszetki zielonej herbaty
- 200g suszonych moreli
- 200g masła
- 3 jajka
- 400g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g płatków migdałowych
- 100g migdałów bez skórki
do posypania:
- Cukier puder DIAMANT w tubie
Wykonanie przepisu
Herbatę zalać połową szklanki gorącej wody i odstawić do zaparzenia. Morele pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zalać herbatą, odstawić do nasiąknięcia. Masło rozpuścić w rondelku, następnie odstawić do ostygnięcia. Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara gładką masę. Dodać żółtka dalej ubijając. Do jajek dodać przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia, płatki migdałów, morele i rozpuszczone masło. Rozgrzać piekarnik do temp. 160ºC. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu ułożyć migdały delikatnie wciskając je w ciasto. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 60 minut, po tym czasie wbić w ciasto drewniany patyczek
do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest mokry, piec kolejne 10-15 minut.
Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem DIAMANT.
Nasze porady
Do nasączania suszonych moreli zamiast herbaty można użyć mocnego alkoholu. Aby zobaczyć, jak można podać ciasto zapraszamy na www.facebook.com/diamantowa.kuchnia .
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.