Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto z suszonymi morelami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 200g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 2 saszetki zielonej herbaty
  • 200g suszonych moreli
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g płatków migdałowych
  • 100g migdałów bez skórki

do posypania:

  • Cukier puder DIAMANT w tubie

Wykonanie przepisu

Herbatę zalać połową szklanki gorącej wody i odstawić do zaparzenia. Morele pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zalać herbatą, odstawić do nasiąknięcia. Masło rozpuścić w rondelku, następnie odstawić do ostygnięcia. Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara gładką masę. Dodać żółtka dalej ubijając. Do jajek dodać przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia, płatki migdałów, morele i rozpuszczone masło. Rozgrzać piekarnik do temp. 160ºC. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu ułożyć migdały delikatnie wciskając je w ciasto. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 60 minut, po tym czasie wbić w ciasto drewniany patyczek
do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest mokry, piec kolejne 10-15 minut.
Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem DIAMANT.

Nasze porady

Do nasączania suszonych moreli zamiast herbaty można użyć mocnego alkoholu. Aby zobaczyć, jak można podać ciasto zapraszamy na www.facebook.com/diamantowa.kuchnia .

Do góry