Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto z wiśniami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 400g wydrylowanych wiśni (świeżyć lub mrożonych)
  • 3 jajka
  • 150ml oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 40g kakao
  • 150ml mleka
  • 380g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

Mąkę przesiać, oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać, dodając cukier
oraz żółtka. Do masy dodać olej, stale ubijając. Mąkę i mleko dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać, aż do powstania jednolitej masy. Następnie wmieszać olej, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę, wciąż ubijając. Gotową masę podzielić na 2 części. Jedną z nich wymieszać z kakao (można dodać odrobinę wody lub mleka, gdy masa jest za gęsta). Wydrylowane, umyte wiśnie przekroić na połówki. Blachę wysmarować tłuszczem,
na spód wylać białą masę i rozprowadzić na całej powierzchni, następnie zalać ciemnym ciastem. Wierzch ozdobić wiśniami. Ciasto piec około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem DIAMANT w tubie.

 

 

Nasze porady

Do ciasta dodać można płatki migdałowe lub orzechy.

Do góry