Ciasto z wiśniami
Składniki
- 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
- 400g wydrylowanych wiśni (świeżyć lub mrożonych)
- 3 jajka
- 150ml oleju
- 1 łyżeczka sody
- 40g kakao
- 150ml mleka
- 380g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie przepisu
Mąkę przesiać, oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać, dodając cukier
oraz żółtka. Do masy dodać olej, stale ubijając. Mąkę i mleko dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać, aż do powstania jednolitej masy. Następnie wmieszać olej, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę, wciąż ubijając. Gotową masę podzielić na 2 części. Jedną z nich wymieszać z kakao (można dodać odrobinę wody lub mleka, gdy masa jest za gęsta). Wydrylowane, umyte wiśnie przekroić na połówki. Blachę wysmarować tłuszczem,
na spód wylać białą masę i rozprowadzić na całej powierzchni, następnie zalać ciemnym ciastem. Wierzch ozdobić wiśniami. Ciasto piec około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem DIAMANT w tubie.
Nasze porady
Do ciasta dodać można płatki migdałowe lub orzechy.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.