Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Ciasto ze śliwkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 200g Cukru brązowego DIAMANT
  • 500g śliwek
  • 350g mąki
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • olejek migdałowy

 

Wykonanie przepisu

Owoce umyć, przekroić, wypesktować. Przygotować ciasto. Tłuszcz ucierać
z cukrem brązowym DIAMANT. Do masy dodać jajka, mąkę oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz kilka kropel olejku migdałowego. Całość dokładnie połączyć. Gotową masę przelać do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy do pieczenia. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
z podanych składników wychodzi dość gęste ciasto. Połówkami śliwek przyozdobić wierzch ciasta. Piec w temp. 180°C, przez ok. 60 minut.

Nasze porady

Śliwki zastąpić można innymi owocami sezonowymi np. malinami.

Do góry