Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

Konfitury i galaretki z Konfitur-Fix

poleć znajomym

Czekoladowa konfitura ze śliwkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 300g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 1 opakowanie Konfitur – fix DIAMANT
  • 1kg świeżych śliwek węgierek
  • 20g kakao
  • 4 łyżki rumu
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie przepisu

Śliwki umyć, dobrze osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobny i konfitur – fixem DIAMANT, gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Do kakao dodać rum, wszystko wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać mieszankę do owoców, dodać czekoladę     w kawałkach, dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i zakręcić. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym i suchym miejscu.

Nasze porady

Dla podkreślenia smaku pod koniec gotowania można dodać cynamon lub sok z pomarańczy.

Do góry