Konfitury i galaretki z Konfitur-Fix
Czekoladowa konfitura ze śliwkami
Składniki
- 300g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
- 1 opakowanie Konfitur – fix DIAMANT
- 1kg świeżych śliwek węgierek
- 20g kakao
- 4 łyżki rumu
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie przepisu
Śliwki umyć, dobrze osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobny i konfitur – fixem DIAMANT, gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Do kakao dodać rum, wszystko wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać mieszankę do owoców, dodać czekoladę w kawałkach, dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i zakręcić. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym i suchym miejscu.
Nasze porady
Dla podkreślenia smaku pod koniec gotowania można dodać cynamon lub sok z pomarańczy.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.