Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Czekoladowe ciasteczka z orzechami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 175g Cukru brązowego DIAMANT
  • 250g masła
  • 1 jajko
  • 530g mąki
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100g mielonych orzechów
  • 1 łyżka kakao
  • 3 tabliczki czekolady (różne: gorzka, mleczna, biała)

Wykonanie przepisu

Rozpuścić masło, wymieszać z cukrem brązowym DIAMANT i dodać jajko. Powoli dosypywać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Zamieszać. Tabliczki gorzkiej i mlecznej czekolady połamać na kosteczki
i rozpuścić w rondelku, wymieszać z łyżką kakao i dodać wraz z orzechami
do ciasta.  Konsystencja masy nie powinna być zbyt gęsta, raczej kremowa.
Łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i fromować grube talarki na blasze wyłożonej papierem. Piec ok. 10-15 minut w temp. 175° C. Białą czekoladę rozpuścić w garnku i ozdobić schłodzone ciasteczka.

Nasze porady

Nie należy kierować się wyłącznie wskazanym czasem pieczenia. Ciasteczka są gotowe, gdy lekko zrumienią się na bokach (w środku ciasto może jeszcze wydawać się lekko wilgotne). Ciasteczka mogą opaść po wyjęciu z pieca,
ale wewnątrz utworzy się lekka, kremowa, czekoladowa masa.

Do góry

Menu