Czekoladowe ciasto z polewą
Składniki
- 200g Cukru brązowego DIAMANT
- 300g mąki tortowej
- 250g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
- 4 jaja
- 120ml jogurtu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 50g kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 150ml ciepłej wody
Wykonanie przepisu
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Całość wymieszać szybkimi ruchami z jajami, oliwą i jogurtem. Wmieszać cukier brązowy DIAMANT. Przygotować masę czekoladową: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i podgrzewać na małym ogniu z masłem, kawą oraz wodą aż składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą. Przelać do wcześniej przygotowanej masy na ciasto. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy (około 26 centymetrów). Piec przez około 60 minut w temp. 160°C. Po tym czasie sprawdzić gotowość ciasta patyczkiem do szaszłyków - jeśli jest wilgotne - piec kolejne 10 minut.
Nasze porady
Aby dodać ciastu jeszcze bardziej czekoladowego smaku można przygotować polewę, rozpuszczając 100g gorzkiej czekolady ze 100g masła.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.