Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Czekoladowe ciasto z polewą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 200g Cukru brązowego DIAMANT
  • 300g mąki tortowej
  • 250g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
  • 4 jaja
  • 120ml jogurtu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50g kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 150ml ciepłej wody

Wykonanie przepisu

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Całość wymieszać szybkimi ruchami z jajami, oliwą i jogurtem. Wmieszać cukier brązowy DIAMANT. Przygotować masę czekoladową: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i podgrzewać na małym ogniu z masłem, kawą oraz wodą aż składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą. Przelać do wcześniej przygotowanej masy na ciasto. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy (około 26 centymetrów). Piec przez około 60 minut w temp. 160°C. Po tym czasie sprawdzić gotowość ciasta patyczkiem do szaszłyków - jeśli jest wilgotne - piec kolejne 10 minut.

Nasze porady

Aby dodać ciastu jeszcze bardziej czekoladowego smaku można przygotować polewę, rozpuszczając 100g gorzkiej czekolady ze 100g masła.

Do góry