Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Czekoladowe tartaletki

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 70g Cukru pudru DIAMANT
  • pół łyżeczki kakao
  • 110g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 80g mąki ryżowej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • 20g startej gorzkiej czekolady

nadzienie czekoladowe:

  • 5g Cukru pudru DIAMANT
  • 200g czekolady (gorzkiej i mlecznej)
  • 150g miękkiego masła
  • 50ml zaparzonej kawy
  • 3 jajka

na bezę:

  • 150g Cukru pudru DIAMANT
  • 1 łyżka kakao
  • 2 białka
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier puder DIAMANT, kakao, całość ubić. Następnie wmieszać miękkie masło, szczytę soli.
Do wilgotnej masy dodać obie mąki, dodać startą czekoladę i delikatnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Przygotować czekoladową masę na nadzienie. Czekoladę rozpuścić w garnku z masłem, zaparzoną kawą oraz cukrem pudrem DIAMANT i kakao. Po wymieszaniu się składników zdjąć z ognia. Do czekoladowej masy stopniowo dodawać żółtka i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Z pozostałych 3 białek ubić pianę i wmieszać do czekoladowego nadzienia. Masę wyłożyć na spody tartaletek i zapiekać przez około 10 minut. Bezami ozdobić wierzch tartaletek: białka schłodzić, przelać do wysokiego pojemnika, wsypać sól i zmiksować na sztywno. Następnie, wciąż ubijając,
powoli dosypywać niewielkie porcje cukru pudru DIAMANT, wymieszanego z kakao aż do uzyskania sztywnej, gładkiej, błyszczącej i gęstej masy. Nakładać łyżką niewielkie porcje na tartaletki (bezy rosną w trakcie pieczenia).
Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 120-130°C  przez 1,5-2 godziny.
Bezy po upieczeniu powinny być z wierzchu suche, a wewnątrz miękkie. Podpieczonymi bezami ozdobić wierzch każdej tartaletki.

 

Nasze porady

Tartaletki ozdobić można pokruszoną czekoladą.

Do góry