Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Czekoladowy biszkopt z migdałami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na czekoladowy biszkopt:

  • 100g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 2 jajka
  • 120g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g startej czekolady (gorzkiej)

na krem migdałowy:

  • 70g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 4 żółtka
  • 50g mąki
  • 500ml mleka
  • 50g bardzo drobno zmielonych migdałów
  • olejek migdałowy
  • jajko

do posypania:

  • Cukier puder DIAMANT w tubie

Wykonanie przepisu

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier puder trzcinowy DIAMANT. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia oraz żółtka. Dokładnie, ale delikatnie połączyć, przelać
do okrągłej formy o średnicy 20 cm. Piec 35 minut w 180°C. Ostudzić, przekroić na pół i przełożyć kremem migdałowym. Przygotowanie kremu: żółtka ubić z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobnym, następnie do masy delikatnie wmieszać mąkę łyżką. Mleko zagotować w garnku, dodając stopniowo przygotowaną wcześniej masę. Mieszać aż krem będzie gładki
i zgęstnieje, po tym czasie wymieszać z rozdrobnionymi migdałami i doprawić olejkiem migdałowym.



Nasze porady

Biszkopt posypać obficie cukrem pudrem DIAMANT w tubie.

Do góry