Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Czekoladowy sernik

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na spód:

  • 50g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 150g mielonych migdałów
  • 50g miękkiego masła

na masę serową:

  • 100g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 500g sera trzykrotnie mielonego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 50g likieru amaretto
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)

Wykonanie przepisu

Składniki na spód zagnieść na ciasto, wylepić dno tortownicy (średnica
20 cm). Piec przez około 15 minut w 180°C. Przygotować masę serową: czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, wymieszać
z likierem. Ser utrzeć z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT i dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę, zmiksować. Wlać masę czekoladową i ponownie dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie, ale dokładnie połączyć z masą. Przelać masę na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. i piec godzinę.
Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wierzch przed podaniem posypać cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT.

Nasze porady

Sernik udekorować można cukrem pudrem, migdałami lub orzechami.

Do góry