Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Delikatna zapiekanka z kalafiora i brokułów

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

(porcja dla 2 osób)

  • 10g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • paczka mrożonych brokułów
  • paczka mrożonego kalafiora
  • 150ml śmietanki kremówki (30%)
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 100g sera Gouda
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyzki prazonego sezamu
  • biały pieprz do smaku

Wykonanie przepisu

Cukier trzcinowy DIAMANT, śmietankę i 1 łyżkę tłuszczu włożyć do garnka, podgrzać na wolnym ogniu, doprawić białym pieprzem. Mrożone warzywa ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, zalać sosem. Posypać migdałami i sezamem, posmarować resztą tłuszczu. Ser pokroić
w cienkie paseczki i położyć na warzywach. Zapiekać we wcześniej podgrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 200ºC.

Nasze porady

Zapiekanka nadaje się doskonale do wędzonej, gotowanej szynki lub mięsa wieprzowego.

Do góry

Menu